Dan planete Zemlje

22.04.2014

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Mreža za društvenu odgovornost danas je u tržnom centru Delta City obilježilo Dan planete Zemlje. Događaj je organizovan u saradnji sa Reciklažnim centrom iz Podgorice, Fondacijom Recan iz Beograda, NVO Ozon iz Nikšića, O.Š. ,,Dragiša Ivanović“ iz Podgorice i uz pomoć Elko tima iz Podgorice.

U uvodnom dijelu programa prisutnima se obratila Daliborka Pejović, državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma i koordinatorka Mreže za društvenu odgovornost. Pejović je istakla da kroz obilježavanje Dana planete Zemlje posebnu pažnju treba posvetiti društveno odgovornom ponašanju, te da kroz podizanje svijesti građana treba sagledati mogućnosti reciklaže u Crnoj Gori.

Mreža za društvenu odgovornost je od jula 2012. godine, u saradnji sa Reciklažnim centrom, počela sa sprovođenjem akcije reciklaže papira. „Akciji se iz dan u dan pridružuju i druge institucije, a posebno zadovoljstvo nam predstavlja što se Akciji priključila i osnovna škola Dr. Dragiša Ivanović, iz Podgorice“, istakla je Pejović.

U čast planete Zemlje, u okviru programa, djeca Osnovne škole izveli su predstavu i na taj način dali primjer svima na koji način treba čuvati Planetu na kojoj živimo.

Prisutnima su se, takođe, obratile i Emilija Pejović, PR Reciklažnog centr, koja je tom prilikom informisala prisutne o načinu rada reciklažnog centra u Podgorici i mogućnostima koje pruža i Jelena Kiš, predstavnica Fondacije Recan, koja je predstavila evropsku inicijativu ,,Svaka limenka se računa“ koja će od septembra 2014. godine zaživjeti i u Crnoj Gori.

Takođe, u okviru današnjeg programa, volonteri NVO Ozon su zainteresovanim građanima dijelili promotivni materijal i informisali ih o mogućnostima reciklaže u Crnoj Gori, a nakon događaja 22. aprila, presa za aluminijumsku ambalažu ostaće nedjelju dana u TC Delta City.

U narednom periodu, na nekoliko lokacija u Podgorici biće postavljene i kante za selektivno odvajanje aluminijumske ambalaže, a od septembru 2014. godine u osnovnim i srednjim školama počeće akcija ,,Svaka limenka se računa“ koju zajedno sprovode Fondacija Recan i NVO Ozon. Akcija reciklaže aluminijumske ambalaže naslanja na akciju reciklaže kancelarijskog papira, koju Mreža za društvenu odgovornost, na mjesečnom nivou, organizuje od jula 2012. godine.
***

Dan planete Zemlje se širom svijeta obilježava 22. aprila. Ovaj praznik je ustanovljen na 63. zasijedanju Generalne skupštine UN-a 1992. godine, kada je na konferenciji UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročan program za promociju održivog razvoja. Smisao ovog praznika je edukacija i motivisanje građana da se uključe u borbu za očuvanje planete.

Obilježavanjem Dana planete Zemlje ističe se zavisnost čovjeka od Planete i njenih eko sistema. Do danas, veliki broj zemalja je podržao ovaj Dan kao istinski internacionalni i univerzalni praznik, koji povezuje sve ljude s ciljem osiguravanja budućnosti naše Planete i opstanaka života na njoj.

Uništavanje šuma, emisija štetnih gasova, stvaranje ogromnih količina otpada, ispuštanje otpada u vodne tokove opterećuje Planetu i dovodi do globalnog zagađivanja, uništavanja ozonskog omotača, opadanja biološke raznolikosti, klimatskih promjena i drugo. Vodni resursi i tlo su usljed zagađenja sve neplodniji, te je sve veći broj ljudi koji imaju ograničen pristup pitkoj vodi i hrani.

Svi moramo učestvovati u zaštiti naše okoline. Prošetajte, umjesto da se odvezete do posla, zasadite drvo, reciklirajte otpad, ugasite svijetlo u prostorijama u kojima ne boravite, izbjegavajte upotrebu plastične ambalaže ili je koristite više puta. Na ovaj dan svi stanovnici Planete treba da preispitaju svoje navike i malim promjenama učine veliki korak prema zaštiti Zemlje i održivom životu i razvoju.