IDEA i „Svaka limenka se računa“

08.04.2019

Međunarodna kampanja „Svaka limenka se računa“ sprovodi se u Crnoj Gori od 2013. godine, a samo u poslednje tri godine prikupljeno je preko pet tona aluminijumskih limenki, koje su poslate na reciklažu.

Image may contain: 1 person, smiling, standing and shoes

Na ovaj način značajno je dat doprinos smanjenju emisije ugljen-dioksida (C02) i globalnog zagrijavanja, jer svaka tona recikliranog aluminijuma smanjuje učešće ugljen-dioksida u atmosferi za devet tona.

U prethodne tri godine ova kampanja obuhvatila je postavku kutija za odlaganje limenki u brojnim javnim i privatnim preduzećima, školama i drugim privrednim subjektima, na svim značajnijim festivalima i manifestacijama, kao i na plažama i u restoranima tokom ljetnje sezone.

Program „Svaka limenka se računa” nastoji da pomogne ljudima da recikliraju svoje limenke i zaštite svoju životnu sredinu. Reciklaža limenki čuva energiju, prirodne resurse i smanjuje količinu gasova staklene bašte. Sve limenke za piće su 100% reciklabilne i to beskonačan broj puta. Reciklirani metal ima potpuno iste karakteristike kao sirov materijal. Reciklažom se smanjuje potrošnja prirodnih resursa, a ujedno se smanjuje i količina otpada koja ide na deponije.

Od sada, u svim većim IDEA prodajnim objektima u Podgorici i Nikšiću, možete naći specijalno dizajniranu kutiju za sakupljanje praznih limenki za piće.

Čuvajmo planetu zajedno!

IZVOR : www.idea.co.me