Okrugli sto na temu upravljanja ambalažnim otpadom "Društvena odgovornost proizvodjača i odgovoran odnos lokalne zajednice - sinergijom do odrzivog razvoja" #svakalimenkaseracuna #ozon

30.11.2016

 

Okrugli sto ”Društvena odgovornost proizvođača i odgovoran odnos lokalne zajednice – sinergijom do održivog sistema” organizovan je u saradnji sa Recan Fondacijom za sakupljanje i reciklažu limenki i Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

Predstavnica Recan Fondacije za sakupljanje i reciklažu limenki, Jelena Kiš, kazala je da se projekat „Svaka limenka se računa“ sprovodi u deset država Evropske unije. 

„Ideja je da se stvori komunikaciona kampanja, da se objasni zašto je bitno reciklirati limenke, ali ne samo to. Kampanja je osmišljena tako da poveže oni koji žele da recikliraju sa reciklerima ili komunalnim preduzećima“, rekla je Kiš u PR Centru.

Kako je istakla, najvidljivija komponentna projekta je rad na festivalima i raznim događajima, gdje pokušavaju da recikliraju otpad koji se koristi tokom pokreta.

„Skoncentrisali smo se na turističku sezonu, jer je potrošnja veća do šest puta. Sa aktivistima smo bili direktno na plažama. Postavili smo oko deset ručnih presa za limenke na plažama“, pojasnila je Kiš.

Specifičnost naših država je, kako je navela, da su škole vrlo dobra publika za ovakve projekte. 

„Preko 55 škola je dobilo materijale za prikupljanje limenki. Prikupili smo, uz pomoć komunalnih preduzeća, preko 300 kilograma limenki i nagradili smo škole sa interaktivnim tablama i projektorom“, istakla je Kiš.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon, Aleksandar Perović, kazao je da, kada je upravljanje otpada u Crnoj Gori u pitanju „svi smo kao društvo u velikim izazovima“. 

„Imali smo ogroman broj aktivnosti s ciljem da ukažemo koliko je ozbiljan taj problem i koliko sa ozbiljnim načinom treba da se pozabavimo sa njim. Želim da ukažem da taj problem treba da bude na vrhu priroriteta najvažnijih donosilaca odluka, ukoliko želimo efikasno da postignemo neke rezultate koji će biti vidljivi“, naveo je Perović.

Prema njegovim riječima, veliku dilemu predstavlja to da li Crna Gora, kao mali sistem, može brzo da riješi pitanje odlaganja otopada. 

„Ukoliko se posvećeno radi, u koordinaciji svih institucija, mogu da se postignu neki rezultati“, smatra Perović.

On je rekao da su rezultati kampanje „Svaka limenka se računa“ vidljivi.

„Naročito ono što je važno jeste da smo uspjeli da bez ikakvih pritisaka, na jednostavan način, uključimo veliki broj instuitucija u ovu kampanju“, naveo je Perović.

Predstavnik Direktorata za upravljanje otpadom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Igor Jovanović, podsjetio je da je taj resor prvim zakonom iz 2005. godine definisao selektivan način otkupljanja otpadom. 

„Kroz izmjene i dopune novih zakona koje smo donosili, pokušavali smo učinimo sistem upravljanja otpadom efikasnim na taj način da procenat reciklaže bude što veći,rekao je Jovanović.

On je ocijenio da postoji dobar zakonodavan okvir koji uređuje pitanje upravljanja otpadom, ali da na terenu nema opipljvih rezultata.

„Tako da smo izmjenama i dopunama zakona u julu dali određena zakonska rješenja kojima ćemo pokušati učiniti sistem upravljanja otpada efikasnim. Sledeće godine smo predvidjeli izradu Studije o posebnim tokovima otpada, koja treba da da odgovore na ova pitanja“, rekao je Jovanović.

IZVOR:MINA