Podizanje ekološke svijesti: Dan obale obilježen nizom radionica i aktivnosti

27.09.2017

Mediteranski Dan obale obilježen je i nizom edukativnih radionica i aktivnosti u organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u Tivtu, koje su imale za cilj da naše najmlađe članove društva edukuju o potrebi očuvanja morskog biodiverziteta, reciklaži i smanjenju otpada u moru.

U saradnji sa Ronilačkim klubovima “Arsenal” i “Neptun” tokom vikenda sprovedena je akcija čišćenja morskog dna, dok će se otpad koji je prikupljen u moru razvrstati i selektovati u skladu sa standardima EU direktive o morskoj strategiji uz pomoć stručnjaka iz Instituta za biologiju mora iz Kotora, na radionici koja će se organizovati tokom ove sedmice. U saradnji sa Ronilačkim klubom "Neptun Mimoza" Javno preduzeće pripremilo je i realizovalo predavanje za učenike SMŠ "Mladost" na temu "Ronilaštvo u ekologiji", u okviru kojeg su djeca imala priliku da se upoznaju sa veoma važnom ulogom ronilaca i ronilačkih klubova u zaštiti životne sredine obale i mora.

 

mdo2

 

U organizaciji Fondacije “ReCan” održana je i radionica o reciklaži otpada u okviru kampanje “Svaka limenka se računa”. Tokom ove akcije djeca su imala priliku da čuju predavanje o reciklaži i da vozeći posebno biciklo presuju limenke kako bi one bile spremne za reciklažu.

 

mdo3

 

Kroz predavanje i igru djeca su učestvovala i u radionici o biodiverzitetu mora, koju je organizovala NVO “Green Home”.

 

DO 05a

 

U okviru dramskog programa za djecu odigrana je predstava “U potrazi za ljubicom”, koja govori o zaštiti obale i mora. Predstavu je pripremio Dramski studio Budva.

 

mdo5

 

Ekološkim akcijama koje su bile organizovane u Tivtu prisustvovala je Željka Škaričić, direktorica Regionalnog centra za prioritetne aktivnosti Meditetrandkog akcionog plana (PAP/RAC) koja ih je pozdravila, pohvalila akcije i pozvala da se i dalje sa istom energijom i entuzijazmom bore za očuvanje obale.

 

DO 17

 

Svim učesnicima su podjeljenu pokloni i materijal na temu zaštite mora i obaleanu obale koji je pripremio PAP/RAC i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

U cilju obilježavanja Mediteranskog Dana obale, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i ove godine pripremilo je, u saradnji sa Institutom za biologiju mora, ekološko-edukativni poster na temu “Otpad u moru” koji će narednih sedmica biti distribuiran osnovnim školama.

 

mdo6

 

Javno preduzeće već devet godina povodom Mediteranskog Dana obale priprema edukativni poster koji obradjuje neku od tema vezanih za zastitu obale i mora. Predhodnih godina posteri su bili vezani za teme “Plava ekonomija”, “Zaštita biodiverziteta mora”, “Plaže”, “Obalni procesi” i sl.