Svaka limenka se računa

24.04.2018

Međunarodni Dan planete Zemlje koji se 22. aprila obilježio u čitavom svijetu ima za cilj skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i spriječavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

Svaka limenka se računa

Svoj doprinos dali su i aktivisti NVO "Gradenigo", koji se bore za svaku recikliranu limenku pod nazivom projekta "Svaka limenka se računa".

Aktivisti su obišli Slovensku obalu, sakupili limenke sa plaže, posjetili restorane na samoj obali i još jednom naglasili značaj reciklaže limenki.

"Stalo nam je do prostora u kome živimo i kao građani trebamo da razmišlajmo o reciklaži otpada", istakli su aktivisti ovog projekta.

Limenka može biti aluminijska ili čelična. Postoji od kad i mi. Ukoliko ne recikliramo limenku, potrebno je do 500 godina da se ona razloži na deponiji ili u prirodi."Limenka je pakovanje piće koje se najviše reciklira na Svijetu. 
Svaka se 100% reciklira i može se reciklirati beskonačan broj puta.

Limenka se može reciklirati beskonačan broj puta, a da ne izgubi na kvalitetu, te se zato najviše reciklira.

Limenka može biti ponovo na policama u radnjama već za dva mjeseca – proces reciklaže traje samo 60 dana.

Limenka je lagana, pogodna za korišćenje i ne može se polomiti, a štiti proizvod u potpunosti.

Limenka se pravi preradom rudnika boksita.

Samo jedna jedina reciklirana aluminijumska limenka uštedi dovoljno energije za 3 sata TV programa", napominju aktivisti korisnicima ove nabrojnije ambalaže pica.

IZVOR:rtvbudva